torsdag 27. oktober 2011

God ledelse

Høyrde ein god ein i dag, frå ein kollega som hadde vore på foredrag med Humørbonden Geir Styve. Han er med i Livsverkene, som ifølgje nettsida er ein oppmuntrings-og utviklingsallianse. Humørbonden driv med litt av kvart, mellom anna held han foredrag med titlar som: "Båten blir til mens vi ror" og "Bygdedyrkverking".  I foredraget kollegaen min var på, snakka han om kva som skal til for å utøve god leiing, eller LEDELSE som det heiter på sidemål ;-). Humørbonden meiner at god ledelse er tre ting: For det første er det viktig med humor, ein må kunne tulle litt og ikkje alltid ta ting så alvorleg. Det er viktig å kunne LE, ikkje minst av seg sjølv. For det andre er det viktig å ha eit ope og inkluderande arbeidsmiljø, slik at medarbeidarane er trygge, og ein kan hjelpe kvarandre. Det er essensielt å kunne dele erfaringar og kunnskap med kvarandre, for slik utviklar både dei einskilde medarbeidarane og heile organisasjonen seg. Alle må få ta DEL i kunnskapen som finst i fellesskapet. Sist, men ikkje minst er det heilt avgjerande for ein leiar at ein er god til å SE medarbeidarane (sidemål igjen), at kvar einskild medarbeidar føler seg sett og anerkjent.
For å oppsummere: Dei tre viktigaste ingrediensane for god ledelse er altså: LE - DEL - SE!
Var ikkje den snedig?

7 kommentarer:

 1. Jøss!! Slett ikke dumt.. dette har jeg ikke hørt før.
  Denne humørbonden er nok inne på noe veldig sentralt som jeg er stor tilhenger av. Tror nok at hvis man mangler en av de tre sentrale ingrediendene, vil det få en negativ innvirkning på dem en skal lede. Hjelper ikke å bare være blid og le mye hvis du ikke "ser" noen.... eller du ser alle, deler alt, men er mutt og alvorlig til en hver tid. LE-DEL-SE var dagens høydepunkt for meg :-)

  SvarSlett
 2. Denne var jaggu god, artig når noen kommer opp med noe helt originalt ;-)

  SvarSlett
 3. Bra den der... har du gjort de tre tingene har du sannsynligvis hatt en god dag som leder

  SvarSlett
 4. Det var en god huskeregel som faktisk burde vært en leveregel i hverdagen. DEL – jeg tror det ligger utrolig mye å hente her. Ofte har vi litt, men ikke stor nok kunnskap om hva som faktisk skjer i hvert klasserom hver eneste dag. Mange ganger tror jeg at vi snakker ulikt om de samme tingene og faktisk er mer redd for enn hva det er nødvendig for ting som ikke er på plass – kanskje er det på plass bare vi tar oss tid til å se og oppfatte det/forstå det.

  SvarSlett
 5. Utmerket!SER ikke bort fra at jeg kommer til å bruke den der i en eller annen sammenheng - med referanse, selvfølgelig! Ikke usannsynlig at humørbonden kunne bli invitert til en konferanse. alle de tre elementene er nok viktige, men det blir neppe noe ledelse hvis lederen ikke også vet hva hun vil*, enten vi kaller det visjon, mission, moral purpose eller ...

  (*SE opp for VIL-LE-DEL-SE!)

  SvarSlett
 6. Ikke bare humorboden som er original Kjell Atle. VIL-LE-DEL-SE, vi i fortsettelsen stå for meg som noe oppmuntrende ;-)

  SvarSlett